Centralkonditoriet, Uppsala

I den här bloggen ska jag fokusera på caféer i Göteborg. Och dessutom ska jag skriva om fikastunder jag gör tillsammans med min son Sammy. Men jag var i Uppsala häromdagen, och kan inte låta bli att dela med mig av en fikaupplevelse där.

Centralkonditoriet ligger, som namnet antyder, centralt i Uppsala. Adressen är Vretgränd 16. Jag råkade springa på det när jag promenerade i kvarteren nära mitt hotell. En anspråkslös skylt i ett anspråkslöst hus, men jag hajade genast till. Kände att det här är ett riktigt, gammaldags konditori. Och genuint är det - själva bageriet ligger i samma hus, innanför caféet. Jag pratade med en gammal tant som sa att konditoriet har legat på samma ställe sen hon flyttade in i sin lägenhet (50 meter därifrån) 1960, och hon har alltid handlat där

Lokalen är liten. Det är främst en butik för försäljning av bröd och bakverk. Det kom kunder hela tiden medan jag satt och fikade. Det finns tre bord inomhus med sammanlagt 12 sittplatser (på stolar och på dynor vid fönstret). Dessutom stod det några bord ute på trottoaren, men nu är det inte riktigt väder för att sitta ute. Det finns ingen toalett.

De har massor av (åtminstone för mig) annorlunda bakverk. Sånt är kul. Eller vad sägs om:

-Saffranssemlor med mandelmassa och lingongrädde.
-Kattliknande bakelser som kallas Pelle och Maja (eftersom Pelle Svanslös hemstad är Uppsala).
-Danskplättar - stora, platta saker gjorda av smördeg med kanel. En gäst som åt en beskrev den som en korsning mellan bulle och wienerbröd.
-Rimbobullar med fyllning av vanilj och nötter
-Linnékringlor - har pistagefyllning. Krispiga och söta.
-Svandammsugare - vit marsipan och fyllning med apelsinsmak. Namnet anspelar på den damm som anlades vid slottet redan 1540.

Jag tog en Linnékringla och en svandammsugare. Båda var jättegoda. Kaffet var starkt och gott och man fick ta det själv, vilket jag gillar eftersom jag vill ha jättemycket mjölk i.

De hade sex sorters småkakor, och det tycker jag är kul som gillar det gammaldags med småkakor (jag minns min mormors kafferep med sju sorter!). De har mängder av olika sorters smörgåsar och 16 sorters dricka, om man räknar varje smak för sig. Ett stort utbud, med tanke på att cafét är så litet.

Förutom bryggkaffe kan man få espresso och cappuccino från en helautomatisk maskin som personalen sköter.

Till sist vill jag berömma dem för att de har bakelsegafflar och inte bara teskedar. Det är mycket lättare att äta bakverk med en liten gaffel. Den gör raka snitt, och man kan spetsa den skurna biten på gaffeln. Även caféer med hög kvalitet missar detta ibland. Men den lilla detaljen förbättrade upplevelsen.

Att lokalen är så liten gör att man inte riktigt kan räkna med att få en sittplats. Det måste väl dra ner mitt betyg. Men allt annat hade väldigt hög kvalitet. Så jag sätter betyget FYRA STJÄRNOR.

Länk
Centralkonditoriets hemsida

Bilder
egna foton

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Harriet fikar - ny blogg

Jacobs Café